Monday, May 10, 2010

WEB DIZAJN

U današnje vreme se sve više koristi pojam web dizajn kada se želi opisati izgled sajta, izrada web sajta i internet prezentacija. Ovaj termin referira na više različitih strana. Prvo, i najvažnije, web dizajn jeste dizajn, međutim u tu svrhu treba razlikovati estetiku i vizuelni doživljaj web sajta, na koji se svi oslanjamo, i njegov koncept, strukturu, a zatim i tehničku pozadinu svega toga. U tom smislu možemo reći da web dizajn nije samo puko crtanje web sajta,
već podrazumeva kompletno razmišljanje o načinu izvođenja, strukturi web sajta, navigaciji strana, funkcijama skripti, paragrafa, kodnom zapisu, CSS stilovima, kao i o mnogim drugim važnim komponentama web sajta.
Web dizajner je dakle neko ko ne samo ima ideje, već i pored kreativnosti treba da se odlično služi programerskim znanjem i veštinama, da zna kako i šta treba da uradi da bi web sajt bio što bolje optimizovan, da bi se našao u pretraživačima i na kraju, opstao u moru drugih web sajtova. Takodje, treba razlikovati pojam web dizajna od web developinga, odnosno web programiranja. Web developer kao što sama reč kaže razvija web tehnologije, aktivno se služeći programerskim veštinama vezanim za web podneblje. On kreira i razvija aplikacije (softver) koji se koristi na internetu kao što su CMS sistemi, razne vrste uslužnih formi, baze podataka, kompleksne finansijske sisteme, poslovne programe i sve ostalo vezano za samu funkcionalnost web segmenta.

No comments:

Post a Comment