Monday, May 10, 2010

INTERNET PRODAVNICA

Internet prodavnice, i prodaja preko interneta je trenutno jedan od najbrže rastućih segmenata upotrebe interneta, kako u svetu tako i kod nas.
Naglim razvojem informatike i racunarskih mreža navike potrošaca su evoluirale. Dok su nekada morali da idu od jednog do drugog tržnog centra u potrazi za određenim proizvodom, potrošaci danas to isto mogu uraditi preko interneta iz svoje fotelje ili kancelarije, uz mnogo manje utrošenog vremena i živaca. Sada praktično bilo šta možete da postavite u svoju web prodavnicu i na taj način omogućite poseticima da na lak način dođu do proizvoda koji im se nudi. Međutim, treba razlikovati 2 vrste internet shoppinga sistema koji se koristi. Prvi, najraspostranjeniji i najednostavniji predstavlja oblik online korpe za kupovinu, kod koga se artikli stavljaju unutar imaginarne korpe sve do kraja kupovine kada se vrši obračun sredstava i poručivanje robe. Naručiocu potom stiže faktura i posle izvršenog plaćanja roba mu se dostavlja lično, poštom ili sam dolazi da je podigne. Drugo, daleko kompleksnije i skuplje rešenje predstavlja online kupovinu. Kod online kupovine, korisniku se nudi da sam proizvod plati direktno putem svoje kreditne ili debitne kartice putem specijalne za tu svrhu urađene web aplikacije.
Često je za potrebe implementacije ovog sistema potrebna saglasnost banke, razne potvrde ministarstva i drugih nadležnih institucija, kao i posebna provera sigurnosti rada same aplikacije obzirom da su u pitanju veoma strogo poverljivi podaci-korisnik mora da ukuca svoj pin kod da bi izvršio transakciju.

No comments:

Post a Comment